Oslo har endelig fått et eget joikekor

Tidligere denne uken hadde Oslove Juoigansiida – Oslo joikekor sitt første årsmøte, og et 20-talls joikere som har funnet sammen siden påsketider i år har dermed stiftet det første joikekoret i Oslo.

– Koret har allerede rukket å spille på både kirkekonserter, folkemusikk- og urfolksfestivaler, og også gjennomført flere fullbookede joikekurs med kjente samiske artister. Vi har medlemmer fra hele landet, og er klare for nye utfordringer, slår nyvalgt korleder Børre Gaup, opprinnelig fra Tana, fast.

– Koret tar løpende opp nye medlemmer, og både amatører og proffer, som enten kan joike eller synge, eller som vil lære, men er nysgjerrige på joik, er hjertelig velkommen til å ta kontakt. Vi tar også imot bestillinger av spillejobber nå, sier korets PR-ansvarlige, Bjørn Erik Dahl, opprinnelig fra Vadsø.

Gaup og Dahl var initiativtakerne bak koret etter å ha deltatt på et joikekurs i Operaen i februar.

– Det har vært en bratt læringskurve, og mye øving, men vi har hentet inn mange gode læremestere underveis. Når vi kan lære å joike, så kan du også, oppfordrer de to.

Koret er blitt en del av miljøet rundt Samisk Hus i Dronningens gate midt i Oslo sentrum, og har også sine ukentlige øvinger der. Allerede 2. desember er det mulig å oppleve koret på scenen igjen, under 75-årsjubileumsfesten til Oslo Samiid Searvi – Oslo Sameforening (OSS).

OSS-leder Tor Gunnar Nystad setter stor pris på at hovedstaden endelig har fått sitt eget joikekor.

– Foreningen har i en årrekke arrangert joikekurs, med et håp om å få til et joikekor. I år har det endelig lykkes, takket være noen ildsjeler som har fått samlet så mange flinke folk. Koret er en flott tilvekst i miljøet på Samisk Hus, sier Nystad, som selv var blant de første medlemmene i koret, i en kommentar.

Dirigent i koret er Kaare Nilsen, som i tillegg til å satse på joiken, leder Filharmoniens kor. Mikkel Gaup er også blant de mer kjente ressurspersonene som er tilknyttet koret.

Pressebilde til fri bruk: Oslos første joikekor ble stiftet denne uken. Her fra en av øvingene på Samisk Hus i Oslo sentrum. I forkant ser vi dirigent Kaare Nilsen og styreleder Børre Gaup.

Kontaktpersoner: 

Korets styreleder: Børre Gaup, epost:albbas@gmail.com. Mobil: 410 80 364.

PR-ansvarlig i styret: Bjørn Erik Dahl, epost: bedahl@gmail.com. Mobil: 971 96754.