Uigurisk Kulturdag

Uigurisk Kulturdag

Samisk Hus

16 mars  kl 13:00 - 17:00 

Program for dagen:


   Åpningstale


- Foredrag om uigurer og dagens situasjon
- Kortfilm om uigurisk kultur
- Live uigurisk musikk utført med det uigurisk instrumentet.
- Mat og servering

Bakgrunnsinfo;
Uigurer er et gammelt folk som har en historie på over 4000 år. Med sin rike kultur og tradisjon, har Uigurene bidratt opp gjennom tidene til verdens sivilisasjonen. Vårt hjemland Øst Turkistan ligger i dagens nordvest-regionen i Kina som ble okkupert i 1949. Siden okkupasjonen av de Kinesiske kommunistregimet har det blitt anvendt en hard assimileringspolitikk mot uigurene. I dag sitter mer enn en million uighurer i såkalte ”omskoleringsleier”, som følge av et grusomt kulturmord som utføres av det Kinesiske Kommuniststyret.

Det er mer enn 32 ulike uiguriske instrumenter og du har mulighet å høre innspilling av èn av dem, Ghijek. Det skal spilles live musikk med nasjonal uigurisk instrument og du har mulighet å se på flere modeller av andre typer av instrumenter.

Det skal spilles video om uigurisk kultur "Dawaz", linedansing, nemlig verdens rekord for denne sporten ble slått av uigurisk utøver Adil Ushur som gikk gjennom to fjeller på garn uten sikring.

Det blir mulighet for å smake på tradisjonell mat.

Med et ønske om å øke forståelse om uighursk kultur og med samisk solidaritet;  arrangeres det en kulturdag i Samisk Hus.

Den norske Uighurkomiteen og Samisk Hus Inviterer til et åpent arrangement med Uigurisk kultur gjennom film, foredrag, musikk og mat.

06.03.2019 16.21